Haa Soliërs en andere wildfanaten,

Een blog uit mijn hand over flirtende herten en nietsvermoedende zwijnen. Want een deel van Soli Zwolle ging op bronstexcursie. Nee, niet op bronsexursie, want onze technische kennis over metaalbewerking hebben we als Zwolle wel paraat. Dit was voor mij de eerste les die ik deze avond leerde onder het eten van warme, gele stengels. Hierna maakten we een tocht met de auto over de Veluwe. Toen de zon nog niet onder was, tuurden we tijden naar de horizon en spitsten we onze oren. En ja hoor, dit waren geen geluiden van koeien, maar een hert liet ons meegenieten van zijn verlangen naar een hinde.

Ons hoornvlies had het zwaar te verduren, want één keer knipperen kon je avond teleurstellen. Veel herten zagen we niet, wel kuddegedrag. Veel auto’s stopten bij ons omdat er schijnbaar iets te zien was. Maar helaas. We verdeelden ons in twee auto’s om de herten zo min mogelijk te storen en reden naar een donker gedeelte van de Veluwe. Onze oud-voorzitter geloofde dat dit dé plek was. We zetten onze auto’s in de berm zonder de lichten het bos in te schijnen en stapten uit waarbij de autodeuren onhoorbaar werden gesloten. Daar stonden we met dan met zeven soliërs te luisteren naar de geluiden van de nacht. Opeens klonk daar een schelle toon door het doodstille bos. Wat was dat?? Alle ingespannen luisteraars schrokken. Oepss, het was de sterrenapp welke één van de luisteraars gebruikte onder het wachten. Maar de soliërs waren nog niet volledig uit het veld geslagen en we luisterden ingespannen verder. Opnieuw klonken er geluiden vanuit het bos. Het leken wel zwaarden. Nu werd het spannend, want deze veronderstelling was zo gek nog niet. De herten gebruikten namelijk hun geweien om de strijd aan te gaan. Wat een geluid… Toen het bleek dat één de overwinning had behaald burlde hij er flink op los en was de excursie grotendeels geslaagd, want ons intensief luisteren werd beloond! We reden terug naar de auto’s en jawel daar liepen zowaar zwijnen rustig over de weg alsof ze hetzelfde recht hadden als de zebra’s.

Ge-wel-dig, wat was het een mooie avond. Volgend jaar opnieuw en dan hopen dat we een paar van die mooie beesten te kunnen spotten, want euh jongen zullen er dan vast en zeker zijn.