Soli dit, Soli dat, Soli zus, Soli zo…..Heel wat keren per week is het woord Soli te horen bij ons thuis aan tafel. Niet omdat er veel uit ons gezin op Solidamentum zitten, nee, omdat ik altijd zo vol ben van het reilen en zeilen van de vereniging. Grappige anekdotes, een weergave van de lezing die gehouden is en ga zo maar door.

Inmiddels zit ik nu een jaar op Solidamentum en ik had twee jaar geleden niet kunnen denken dat ik het woord Soli zo vaak zou gaan gebruiken. Vorig jaar na mijn eindexamen heb ik de stap genomen om naar Solidamentum te gaan. Tegen mezelf zeggend dat het alleen was om te kijken of ik het leuk zou vinden. Nou, na die avond was het me wel duidelijk! En jawel, ik heb met plezier veel avonden bijgewoond.

Wat me wel opviel was het taalgebruik op Soli. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat het grof taalgebruik was of iets dergelijks. Voor alle commissies waren korte naampjes die allemaal eindigen op ‘cie’ en ook het woord Soli viel vaak. In het begin heb ik me in stilte menig keer geërgerd aan het woordje Soli. Ik dacht: je kunt toch ook gewoon Solidamentum zeggen? Dat is immers de naam van de vereniging. Al snel heb ik die gedachte moeten laten varen, want inmiddels was het er bij mijzelf ook al ingeslopen. Gaandeweg naam ik steeds meer woorden uit de Soli-vocabulaire over.

Thuis had ik het eerst altijd over Solidamentum, me netjes houdend aan de officiële naam van de vereniging. Maar langzamerhand viel het de overige gezinsleden ook op dat ik niet langer de hele naam gebruikte, maar slechts de afkorting Soli. ‘Je zei eerst dat je het raar vond dat mensen Soli zeggen en nu doe je het zelf ook!’ Dit heb ik wel een paar keer moeten horen thuis. Lachend heb ik dit weggewuifd en nu gebruik ik slechts het woord Soli thuis. Mijn familie neemt dit ook langzamerhand over. Stiekem zijn ze net zo hardleers als ikzelf. Maar toch is het zo dat mijn jongere zusje van 4 regelmatig een zelfbedacht liedje zingt waar Soli in voorkomt. En inmiddels kennen een paar van mijn broertjes/zusjes een stuk van het verenigingslied. Soli, het woordje dat het afgelopen jaar is toegevoegd aan de vocabulaire van de familie Nederlof…

Martine – lid kring Zwolle