Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
23-02-2023
19:30 - 22:00

Locatie
Kerkzaal GGiN Stationsplein

Categorieën


De Joden als zondebok | Complottheorieën

Onderwerp

Complottheorieën zijn van alle tijden. Meestal wordt er bij complottheorieën een zondebok gezocht voor een probleem in de samenleving. Dit kan een persoon zijn, de rijke elite, of een etnische minderheid in de samenleving. Opvallend is het hoe vaak de Joden de schuld krijgen van bepaalde problemen. Zo kregen de Joden bijvoorbeeld de schuld van de brand van Rome en ook in de tijd van de Tweede Wereldoorlog was de propaganda er op gericht dat de Joden de schuld kregen van de problemen in de samenleving.

De afgelopen jaren gingen tijdens Covid-19 ook veel complottheorieën rond. Daarnaast heeft de ontwikkeling van allerlei sociale media het complotdenken verder versterkt. Het is makkelijker dan ooit om ideeën te verspreiden over de hele wereld.

Het lijkt erop dat ook de reformatorische gezindte steeds vatbaarder wordt voor complottheorieën. Tijdens deze lezing denken we na over de personen en de gedachtes achter zulke complottheorieën. Ook bezien we hoe mensen verschillend reageren op complottheorieën en de ene persoon er meer vatbaar voor is dan de ander. Vervolgens wordt het effect van complottheorieën op de maatschappij besproken, waarna we tenslotte nadenken over hoe we ons kunnen verdedigen tegen zulke ideeën. 

Sprekersvragen

 1. Wat zijn complottheorieën?
  • Hoe ontstaan complottheorieën?
  • Waarom geloven sommige groepen in de maatschappij in complottheorieën en anderen niet?
  • Hoe groot is de impact van complottheorieën op de maatschappij?
 2. Hoe ga je om met complottheorieën in de praktijk??
  • Hoe herken je een complottheorie?
  • Hoe kunnen we ons beschermen tegen complottheorieën?