Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
06-04-2021
19:30 - 22:00

Locatie
Kerkzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Een verdediger van het Woord | Blaise Pascal en zijn apologetiek

Blaise Pascal, levend van 1623-1662, wordt gezien als een van de slimste Fransen die ooit geleefd heeft. Grote furore heeft hij gemaakt op het gebied van Wiskunde en Natuurkunde. Zo maakte hij o.a. een van de eerste mechanische rekenmachines en gaf hij betekenis aan het begrip ‘oneindigheid’. Hoewel Pascal wist dat hij zo slim was, zag Pascal zich niet zo. Theologisch was Pascal namelijk een volgeling van Augustinus, volgens wie het belangrijkste kenmerk van het christendom ootmoed is.

Pascal leefde in een tijd waarin de rede steeds meer centraal kwam te staan en waarbij de natuurwetenschap steeds meer gezag kreeg. Juist in deze tijd bleef Pascal staande: ‘Het geloof zegt ons wel wat de zintuigen ons niet vertellen, maar niet het tegendeel van wat zij waarnemen; het staat er boven en niet er tegenover.’

Door zijn grote kunde ontmoette Pascal veel mensen en had hij een brede vriendenschaar. Sommigen van zijn vrienden waren Libertijns. Deze probeerde hij te overtuigen op een manier die ook nu nog zeer relevant is.

In zijn apologetiek focust Pascal op het hart van zijn hoorders. Metafysische godsbewijzen zijn te moeilijk, volgens Pascal, daarom gebruikt hij liever historische en morele godsbewijzen. Hierbij benadrukt Pascal vaak tegenstrijdigheden in de menselijke natuur, die alleen kunnen verstaan worden vanuit de boodschap van zonde en genade.

Deze verfrissende apologetiek kan ons als christenstudenten leren te getuigen in een getuigen in een seculiere omgeving.

 

Vragen/stellingen
  1. Blaise Pascal en zijn apologetiek
    • Wie was Blaise Pascal?
    • Welke visie heeft Pascal op apologetiek?
  2. De lessen van zijn apologetiek
    • Wat kunnen we leren van de apologetiek van Pascal?
    • Hoe moeten wij anno 2020-2021 apologetiek bedrijven?