Datum/Tijd
16-04-2025
19:30 - 22:00
Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg
Categorieën
Psalm 139:6 – De kennis is mij te wonderbaar, zij is te hoog, ik kan er niet bij.
Harm Jan van Holst – Zingend met het verstand – Wijsheid en wetenschap
De wetenschap ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Veel uitvindingen en inzichten zijn zinvol en hebben positieve consequenties voor de mensheid. We geloven dat God ons talenten geeft om wetenschappelijk onderzoek te doen. Wetenschappelijke inzichten hebben echter ook vaak negatieve gevolgen. De onbedoelde consequenties ervan kunnen soms verwoestend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de atoombom, genbewerkingstechnieken zoals CRISPR, en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), waarbij wetenschappers vaak niet volledig kunnen overzien wat de gevolgen zullen zijn.
Hoe kunnen we wijze beslissingen nemen in de wetenschap? Zijn er dingen die we beter niet zouden moeten ontwikkelen en hoe ver mogen wetenschappers gaan om onderzoek te doen? Moeten we ons daarin beperken? Al deze vragen hebben betrekking op de verantwoordelijkheid van wetenschappers om hun werk in te bedden in een bredere ethische en maatschappelijke context.
Deze lezing zal verkennen hoe we als samenleving wijze beslissingen kunnen nemen in de wetenschap, rekening houdend met zowel de potentieel gunstige als schadelijke gevolgen van onze ontdekkingen. We zullen ook onderzoeken hoe geloofsprincipes en ethische overwegingen kunnen bijdragen aan het vormgeven van ons wetenschappelijk onderzoek, en hoe we als individuen en als gemeenschap kunnen bijdragen aan een verantwoorde en mensgerichte wetenschappelijke vooruitgang.
Sprekersvragen:
- Hoe ver mag gegaan worden in het doen van wetenschappelijk onderzoek?
- Hoe kan bepaald worden welke wetenschappelijke ontwikkelingen wenselijk zijn en welke potentieel schadelijk kunnen zijn voor de mensheid en het milieu?
- In hoeverre is de wetenschap verantwoordelijk voor de gevolgen van bepaalde uitvindingen en hoe is dat te voorspellen?
- Zou beperking vanuit een zekere verantwoordelijkheid voor de gevolgen een rol moeten spelen in wetenschappelijk onderzoek?
- Welke Bijbelse inzichten en principes kunnen hierop worden toegepast?
- Op welke manieren kunnen beperkingen worden opgelegd aan het doen van wetenschappelijk onderzoek om ethiek en veiligheid te waarborgen?
Voorbereidingsartikel:
Schippers, J. & Van Gelder, A. (2023, 26 oktober). Boeken schap. De grenzen van het menselijke kunnen. Zicht.