Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
19-09-2025
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


Geleidelijk ontstaan? – De ontwikkeling van paradigma’s op het ontstaan van de wereld

Deze tweede kringavond, die gepland staat op vrijdag 19 september, denken we samen na over de gedachten rondom het ontstaan van de wereld. De spreker voor deze avond is dhr. B. van den Dikkenberg. Hieronder is, ter voorbereiding, een introductie op het onderwerp te vinden. De avond begint om 19:30 in het pand van LooHorst Landscaping in Ederveen.

Al eeuwen denkt de mens na over het doel van het leven op aarde en de samenhang van alles wat wij zien. Om dit te begrijpen wordt in het bijzonder nagedacht over het ontstaan van alles om ons heen. In overeenstemming met de ons gegeven geloofsbelijdenissen geloven wij dat God sprak en het was alzo. Door de eeuwen heen zijn daar echter verschillende antwoorden op gegeven. Op basis van gedachten en waarnemingen gaven filosofen en natuurkundigen hun eigen verklaring over het ontstaan van de wereld. Een belangrijke filosoof op dit gebied was Aristoteles (384-322 v.Chr.). Hij stelde dat de aarde altijd had bestaan en het middelpunt van het universum was. Alles op en rond de aarde hing met elkaar samen en diende de aarde (organisch wereldbeeld).

De eerste serieuze breuken in dit wereldbeeld ontstonden toen Copernicus (1473-1543) beweerde dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is. Deze breuk werd vergroot door de filosoof Descartes (1596-1650). Met zijn ‘Ik denk, dus ik besta’ creëerde hij een mechanistisch wereldbeeld, waarin alles volgens vaste wetten verloopt en God slechts toeziet op wat hij gemaakt heeft (deïsme). Een groot keerpunt in het heersende wereldbeeld kwam pas toen John Newton (1642-1727) zijn Philosophiae naturales principia mathematica publiceerde. Hierin liet hij zien dat verschillende fenomenen in de natuur worden geleid door een wet: de gravitatiewet. Een andere belangrijke wending in het wereldbeeld is de introductie van de evolutietheorie door Charles Darwin (1809-1882), opgesteld na o.a. het bestuderen van de micro-evolutie van Darwinvinken op de Galapagoseilanden. Zijn theorie lijkt steeds meer terrein te winnen, waar nu ook christenen steeds meer spreken over een theïstische evolutie. Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich echter tot ons Godsbeeld? Wat kunnen wij van vroegere filosofen/natuurkundigen leren hieromtrent? 

Vragen voor de spreker: 

  1. Op basis van welke waarnemingen (details) baseerden Copernicus, Newton en Darwin hun theorieën over het doel van het leven op aarde en de samenhang ervan met de rest van het universum? Wat was de rol van God in hun denken? 
  2. Waarom is God als Schepper een onmisbaar onderdeel van de theologie (zie apostolische geloofsbelijdenis)?  
  3. Hoe bepaalt je visie op het ontstaan van de wereld je Godsbeeld en vice versa?  
  4. Welke antwoorden geeft de geschiedenis ons als wij kijken naar de discussie rond de theïstische evolutie? En de Bijbel?

Bijbelgedeelten: Genesis 1; Psalm 104 

Leestips:

Bronnen: