Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
01-10-2024
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Psalm 17:6Ik roep U aan, omdat Gij mij verhoort, o God; neig Uw oor tot mij, hoor mijn rede.

Ds. G.J. van Aalst – Zingend om gebedsverhoring – Onverhoorde gebeden in het licht van Gods beloften

Het gebed is een belangrijk onderdeel van het geloofsleven en een terugkerend thema in de psalmen. Het wordt ook wel de ademtocht van de ziel genoemd en is onmisbaar in het genadeleven. Al vanaf een jonge leeftijd leren de meeste christelijke kinderen dan ook om te bidden. Toch blijft bidden vaak lastig.

De discipelen wisten ook niet hoe ze moesten bidden, één van hen vroeg aan de Heere Jezus: “Heere, leer ons bidden” (Lukas 11:1). Hierop leert Christus de discipelen het Onze Vader. Ook van kerkvaders en oudvaders kunnen we onderwijs krijgen over hoe we moeten bidden.

Tijdens deze lezing zal uitgewerkt worden wat we uit de Bijbel en van de oudvaders kunnen leren over het bidden. Onderwerpen waar dieper op in zal worden gegaan zijn formuliergebeden en de juiste manier om formuliergebeden te gebruiken.

Verder zal ingegaan worden op gebedsverhoring. Het kan moeilijk zijn om te begrijpen hoe de belofte van de Heere Jezus dat “wie bidt, zal ontvangen” (Matthéüs 7:7), in overeenstemming kan zijn met de ervaring van onverhoorde gebeden. In Markus 11:24 wordt ook verhoring beloofd op het gebed: “Daarom zeg Ik u: Alle dingen, die gij biddende begeert, gelooft, dat gij ze ontvangen zult, en zij zullen u geworden.” Wanneer onze gebeden niet verhoord worden, kan dat ook vragen oproepen over de aard van het gebed en Gods plan. Zo kun je je afvragen of het geoorloofd is om ergens voor te blijven bidden, wanneer je gebed niet verhoord wordt. Ook dit zal in de lezing behandeld worden.

Sprekersvragen:

  1. Hoe moeten we bidden?
  • Wat kan geleerd worden vanuit de Bijbel, kerkvaders en oudvaders over het bidden, en hoe kan dit praktisch worden toegepast?
  • Wat is het nut van formuliergebeden en wat is de juiste manier om ze te gebruiken?
  1. Hoe moeten we omgaan met gebedsverhoring?
  • Welke beloften staan er in de Bijbel over het gebed en hoe kunnen deze beloften worden gerijmd met schijnbaar onverhoorde gebeden?
  • Zijn er beperkingen aan de zaken waarvoor mag gebeden worden?

Voorbereidingsartikel:

De Rijke, Joh. (1985, 3 oktober). De lust der verhoorde gebeden (2). De Waarheidsvriend.

https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/1/id/tag:Waarheidsvriend,19851003:newsml_d727590b6690534f2e713e40f61d7b03