Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
24-10-2024
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


Putten uit de vroege Reformatie | Ulrich Zwingli, de derde man van de Reformatie

Op D.V. 24 oktober staat er weer een kringavond gepland. Deze keer is het een interkringavond, dus ook leden van kring Zwolle en Gouda zijn van harte uitgenodigd! We hopen onder leiding van dr. J. van de Kamp na te denken over het leven van Ulrich Zwingli. De avond begint om 19:30 in LooHorst. Hieronder vind je een inleiding op het thema.

In de 16e eeuw stond er een aantal mensen op die de strijd aangingen met de ‘Moederkerk’. Onder hen waren de prominente figuren Luther, Calvijn en de minder bekende, maar toch zeker ook invloedrijke, Huldrych (Ulrich) Zwingli. In 1506 werd Zwingli tot priester gewijd in Glarus en in 1518 werd hij benoemd tot priester in Zürich, waar hij vanaf 1 januari 1519 begon met het prediken van gereformeerde leerstellingen. Tijdens zijn prediking nam hij steeds meer afstand van de Rooms-Katholieke Kerk. Ook trad hij in het huwelijk (tegen de eis van de Rooms Katholieke Kerk in), publiceerde zijn eigen Bijbelvertaling en stichtte een theologische academie. Hij was een determinist, wat betekent dat hij geloofde dat alles voorbestemd was door God.

Net als Luther formuleerde Zwingli een reeks stellingen (om precies te zijn 67). Na een gesprek met het stadsbestuur van Zürich over deze stellingen, kwam naar voren dat zij deze stellingen steunden en omarmden! Deze keuze van het stadsbestuur heeft tot strijd geleid met de andere zogeheten Katholieke kantons, omdat zij dit niet accepteerden. Zij bleven de rooms-katholieke kerk wel trouw. Hierdoor sneuvelde hij uiteindelijk aan het front tijdens de tweede Kappeler oorlog. 

Sprekersvragen

Dhr. Van de Kamp zal aan de hand van onderstaande vragen die wij hem gesteld hebben een lezing houden.

  1. Wat weten we over het leven van Zwingli? 
  2. Wat was kenmerkend voor de manier van prediking van Zwingli? 
  3. Waarom is Zwingli een minder bekende reformator dan Luther en Calvijn? 
  4. Welke werken van Zwingli zijn het lezen waard? 
  5. Op welke punten verschilde Zwingli van Luther en Calvijn? 
Voorbereiding

We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen: