Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
27-10-2023
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


De schaduw van het Oosters Schisma | De kerkscheuring van 1054 tussen de oosterse en de westerse kerk

Deze kringavond zal op D.V. 27 oktober worden gehouden. Het is dit keer een speciale kringavond, want leden van Zwolle en Gouda zijn ook van harte welkom. Een goede gelegenheid om leden van de andere kringen beter te leren kennen. We hopen onder leiding van ds. D. de Wit na te denken over het Oosters Schisma. De avond begint om 19:30 in LooHorst. Hieronder vind je een inleiding op het thema.

Constantinopel (Byzantium/Istanbul) was het middelpunt van de oosterse (orthodoxe) kerk. Na de val van het West-Romeinse rijk (476 n. Chr.) werden de verschillen binnen de christelijke kerk steeds groter. In het Oost-Romeinse rijk (het Byzantijnse Rijks) werd de kerk aan de staat gebonden en de keizer werd haar hoofd. Oost en west groeiden steeds verder uit elkaar. Het Oosters Schisma kwam niet uit de lucht vallen. Er waren eigenlijk al eeuwenlang allerlei verschillen van inzicht tussen de kerk in Rome en die in Constantinopel. Er speelden theologische verschillen, maar ook was er sprake van allerlei conflicten. 

Eén van de zaken die zorgden voor het conflict tussen oost en west was het ontstaan van de leer van het filioque: de Heilige Geest zou voortkomen uit God de Vader én God de Zoon. De oosterse kerk was tegen deze leerstelling die door de westerse kerk verspreid werd. Samen met de bestaande tegenstellingen binnen de oosterse kerk zorgde de strijd om het filioque voor de scheuring tussen de oosterse en westerse kerk, die plaats vond in 1054. 

Nog iets wat meewerkte aan deze kerkscheuring is het verschil in mentaliteit tussen oost en west. De oosterling is meer beschouwelijk, met een neiging tot mystiek, terwijl het westen de nadruk legt op de theologie.

Sprekersvragen

Ds. D. de Wit zal aan de hand van onderstaande vragen die wij hem gesteld hebben een lezing houden.

  1. Wat kunnen wij leren van de oosterse kerk? 
  2. Hoe ontstond de oosterse kerk precies? 
  3. Wat zijn de verschillen of stromingen binnen de oosterse kerk? 
  4. Wat zijn de grootste verschillen in de leer tussen de oosterse en westerse kerk en wat merken we vandaag nog van de kerkscheuring van 1054?
Voorbereiding

We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen: