Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
10-09-2024
19:30 - 22:00

Locatie
Vergaderzaal GGiN Stationsplein

Categorieën


Psalm 128:3 –  Uw huisvrouw zal wezen als een vruchtbare wijnstok aan de zijden van uw huis; uw kinderen als olijfplanten rondom uw tafel. Ziet alzo zekerlijk zal die man gezegend worden, die den HEERE vreest.

Matthijs de Zeeuw  – Zingend van de mens – De alfa-man

De laatste tijd is er een opmerkelijke verschuiving merkbaar in de maatschappelijke discussie rondom de positie van mannen, vaak als een reactie op het opkomende feminisme. Een van de bekendste figuren op dit gebied is Andrew Tate, die door zijn controversiële uitspraken in korte tijd een grote aanhang kreeg, maar ook veel tegenstanders. De door hem in zwang gebrachte termen als alfa- en bèta-man worden steeds vaker gebruikt, vooral onder jongeren.

Deze ontwikkelingen illustreren een groeiende zoektocht naar een ander perspectief op de relatie tussen mannen en vrouwen dan de moderne visie, waarin gelijkheid tussen de geslachten centraal staat. Deze nieuwe visie gaat vaak gepaard met ideeën over traditionele genderrollen en een nadruk op mannelijke dominantie en vrouwelijke onderdanigheid.  Het weerspiegelt een verlangen naar een duidelijke en traditionele structuur binnen relaties, waarin mannen als leiders worden gezien en vrouwen als verzorgers.

Het is belangrijk om te onderzoeken wat deze nieuwe visie inhoudt en waarom het zoveel aanhang lijkt te vinden, vooral onder jongeren. Wat is deze nieuwe visie en waarom vindt die visie zoveel aanhang onder jongeren? Zijn er overeenkomsten met de Bijbelse visie of zijn die juist tegenstrijdig?

Sprekersvragen:

  1. Wat is de oorzaak dat figuren als Andrew Tate en bewegingen als de TradWives zo populair zijn?
  • Wat zijn de oorzaken en gevolgen dat dergelijke geluiden juist nu zoveel aanhangers vinden?
  • In hoeverre heeft deze ontwikkeling het algemene denken van jongeren over de relatie tussen mannen en vrouwen beïnvloedt?
  1. Hoe moet een christen zich in deze maatschappelijke discussie opstellen?
  • Wat zijn de verschillen tussen de maatschappelijke visie en de Bijbelse visie over de relatie tussen mannen en vrouwen?
  • Zal dit zorgen voor een bredere acceptatie van traditionele waarden, ook buiten het aspect van man-vrouwverhoudingen om?

Voorbereidingsartikel:

Oosterkamp, S. (2024, 25 april). Komt de traditionele krachtige alfaman weer helemaal terug? DIT.

https://dit.eo.nl/artikel/traditionele-krachtige-alfaman-tradmen