Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
07-03-2025
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


Bukken bij een rijke bron | Een Bijbels perspectief op zelfbeeld

Op deze kringavond, die op D.V. 7 maart gehouden zal worden, zullen we stilstaan bij het onderwerp zelfbeeld vanuit een Bijbels perspectief. We hopen om 19:30 uur te beginnen in Loohorst B.V., Ederveen. Allemaal van harte welkom!

Moeten we altijd maar presteren en een zo goed mogelijk beeld van onszelf neerzetten? In onze maatschappij wordt er immers met veel succes getailleerd, terwijl wij het moeilijk kunnen vinden om aan het beeld te voldoen. Hoe veel van ons worstelen niet met een negatief zelfbeeld?

De Bijbel is duidelijk over wie wij zijn als gevallen zondaren in Adam. Daar is weinig positiefs over te zeggen. De Bijbel spreekt niet positief over onze zelfliefde (2 Timotheüs 3:1-5), zeker niet als we onszelf boven Christus verkiezen. En toch spreekt de Bijbel niet alleen negatief over de mens. Immers, wij zijn bewust door Hem geschapen (Psalm 139:13-16, Maleachi 2:10). En we zijn kostelijk in Zijn ogen (Jesaja 43:4). En God zorgt ook voor ons (Mattheüs 6:34). Hij trekt ons, in het bijzonder Zijn Kerk, met eeuwige liefde (Jeremia 31:3), Hij is gekomen in de wereld opdat zij leven en overvloed hebben (Johannes 10:10b) 

Maar het kan niet de bedoeling zijn om onszelf hoger te achten dan wij zijn. Terwijl onszelf tekortdoen ook niet in overeenstemming is met bovenstaande teksten. Dus hoe moeten in Bijbels licht kijken naar hoe wij ons zelfbeeld moeten bezien? Is dit alleen slecht of mogen wij ook op gepaste wijze ‘goed’ denken over onszelf? En wanneer gaan we hier te ver in? 

Sprekersvragen

Aan de spreker zijn de volgende vragen gesteld:

  1. De Bijbel noemt zowel onze gevallen staat, als onze menselijke waarde, omdat wij naar Gods beeld zijn geschapen. Hoe brengen we dit op een Bijbelse wijze in balans? 
  2. In hoeverre kunnen wij, volgens de Bijbel, positief denken over onszelf zonder in hoogmoed te eindigen? 
  3. Hoe moeten wij omgaan met de prestatiedruk en de trend om een zo goed mogelijk beeld van onszelf neer te zetten? Hoe moeten we omgaan met de dagelijkse stroom van beroep op onze beschikbaarheid en hoe kunnen we beter leren nee zeggen? 
  4. Hoever mogen wij gaan in het wegcijferen van onszelf? 

Voorbereiding