Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
06-12-2024
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


Een rijke bron of een arme godsdienst? | De aantrekkingskracht van Mozaiekgemeenten

Op D.V. 6 december zal er weer een kringavond in Ede gehouden worden! Deze avond hoopt dhr. R. P. van Dijk een inleiding te houden over Mozaiekgemeenten. De avond wordt gehouden in het pand van Loohorst Landscaping B. V. in Ede en begint om 19.30. Een actueel onderwerp, dus van harte welkom!

Het begon zo’n 11 jaar geleden: Mozaiek. Die Evangelische kerken rezen vooral de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. De eerste gemeente ontstond in Veenendaal, maar ook in Nijkerk, Apeldoorn, Rijssen en in allerlei andere plaatsen zijn inmiddels Mozaiekgemeenten. Het is opvallend dat ze juist in de Biblebelt hard groeien. Hoe komt dat? Wat kunnen wij van hen leren? En, misschien nog wel belangrijker: wat zijn de gevaren? 

Blijkbaar zijn de diensten van Mozaiekgemeenten aantrekkelijk genoeg om veel mensen te trekken. Niet voor niets zijn het megakerken geworden. De kerken doen er alles aan om bezoekers welkom te heten en om hen het gevoel te geven dat ze erbij horen. Veel is erop gericht om je te helpen in het verwerken van psychische trauma’s. Jezus is gekomen om je rust te geven, zo zegt men. Daarnaast is er in de diensten veel aandacht voor muziek en voor aanbidding. Aanbidding van God is het hoogste doel en daar word je gelukkig van. Zo is alles in deze kerken erop gericht om het hier en nu zo aangenaam mogelijk te maken. Het ‘feelgood-gehalte’ is erg hoog: mensen houden van elkaar en zijn door God geliefd.  

Het klinkt als een oase om binnen te stappen in een Mozaiekgemeente. Maar er is ook een andere kant. Hoe wordt er omgegaan met de Bijbelse boodschap? De oprichter van de gemeenten, Kees Kraayenoord, noemt de leer heel orthodox: “We geloven dat Jezus naar deze wereld kwam, dat Hij stierf voor onze zonden. Dat Hij is opgestaan, al die wonderen. We zijn geen liberale club, we geloven wat dat betreft in de wonderen van de Bijbel.” Maar als er geluisterd wordt naar de inhoud van de preken, is er weinig over van de diepe boodschap van ellendige mensen die zichzelf niet kunnen verlossen, maar door genade uit kracht van Christus’ lijden en sterven verlost kunnen worden om tot Gods eer te leren leven. Ook over de invulling van dat leven tot Gods eer valt veel te zeggen. Wat is volgens deze belijders een christelijke levenswandel en komt dat overeen met wat de Bijbel ervan zegt? 

Nog iets waarin Mozaiekgemeenten anders denken dan wij, is de doop. Eens in de zoveel tijd wordt er een doopdienst gehouden, waarbij tientallen jongeren en volwassenen zich laten dopen. De doop is bij hen een geloofsdoop geworden. Het is niet meer God Die een verbond opricht, maar de mens besluit zich te laten dopen. Door de doop in Christus zou een mens dan anders gaan spreken, geloven en denken. Dat klinkt aantrekkelijk. Maar is dit wel Bijbels? 

Sprekersvragen

Tijdens de lezing hoopt de spreker in te gaan op de volgende vragen die wij hem gesteld hebben:

  1. Hoe is Mozaiek ontstaan en welke achtergrond heeft het? 
  2. Wat belijden en hoe functioneren Mozaiekgemeenten? Hoe moeten we daar vanuit Bijbels oogpunt tegenaan kijken? 
  3. Waarom hebben Mozaiekgemeenten zo’n aantrekkingskracht en wat zijn de gevaren? 
  4. Wat kunnen wij leren van deze gemeenten? 
  5. Waarom hebben wij de kinderdoop en niet de geloofsdoop? Wat is de waarde van onze doop nú nog voor ons? 

Voorbereiding

De volgende bronnen zijn geschikt om je goed voor te bereiden op de lezing: