Datum/Tijd
29-08-2025
15:00 - 22:00
Locatie
LooHorst Landscaping B.V.
Categorieën
Wat leuk dat je een kijkje neemt op deze pagina! Hier kun je meer informatie vinden over de introductiedag van kring Ede. De introductiedag wordt gehouden op D.V. 29 augustus 2025. Of je nu al studeert of hoopt te gaan studeren, van harte welkom! De introductiedag is de perfecte manier om kennis te maken met de formele en informele activiteiten van Solidamentum Ede. Neem ook gerust een vriend of vriendin mee, en kom samen de sfeer proeven.
Hierna volgt wat praktische informatie over de invulling van de dag. We hopen het middagprogramma te beginnen in het pand van LooHorst Landscaping, aan de Bruinehorst 36 in Ederveen. Daarna volgt een kennismakingsspel, gevolgd door een actief groepsspel. Na de spellen hopen we in LooHorst een heerlijke maaltijd te nuttigen.
In de avond zal Dhr. J.N. Mouthaan een lezing houden over Geleid in alle Waarheid – Het gezag van de Bijbel. Hieronder kun je het voorbereidingsmateriaal voor de lezing vinden. Het programma van de dag ziet er ongeveer als volgt uit:
- 15:00 Inloop
- 15:15 Start spellen
- 18:00 Maaltijd
- 19:15 Presentatie PR (Begin avondprogramma)
- 19:30 Lezing door dhr. J.N. Mouthaan
- 22:00 Sluiting
Geleid in alle Waarheid – Het gezag van de Bijbel
Van jongs af aan wordt ons met de paplepel ingegoten dat we de Schrift als maatstaf voor ons doen en laten moeten nemen. De Schrift heeft het hoogste gezag, want het is Gods Woord. Iedereen op onze vereniging weet dat de Bijbel de belangrijkste manier is waardoor God tot ons spreekt. Om ons heen zijn er echter veel mensen die onduidelijkheden in de Bijbel zien of die bepaalde zaken uit de Bijbel anders opvatten. Hoe moeten we hiermee omgaan?
Soms is het duidelijk dat de Bijbel letterlijk opgevat moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geschiedenissen uit de Bijbel, maar vaak kan er ook een diepere lading of betekenis aan gegeven worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de woestijnreis, een waargebeurd verhaal, maar het bevat ook lessen over de weg waarop God Zijn kinderen leidt. Mogen we dan alle geschiedenissen vergeestelijken? En zo niet, welke betekenis hebben die gedeeltes dan nu voor ons?
De Bijbel is een lange tijd terug geschreven. In de Bijbel kom je daarom vaak zaken tegen die juist in die tijd van belang waren, maar waar tegenwoordig niet meer op die manier wordt over gedacht. Andersom zijn er zaken die nu veel aandacht krijgen, waar de Bijbel niet of nauwelijks over spreekt. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van de vrouw in de samenleving. Hoe kunnen we in zulke gevallen een antwoord vinden in de Bijbel?
Dan staan er, naar het lijkt, soms tegenstrijdigheden in de Bijbel. Enkele voorbeelden hiervan zijn: “Gij zijn veel schoner dan de mensenkinderen” tegenover “Hij had geen gedaante nog heerlijkheid” of “Ik ben gevonden van hen die naar mij niet vraagden” tegenover “Bidt en u zal gegeven worden”. Hoe kunnen we de Bijbel dan op zulke punten letterlijk nemen, of is het dan toegestaan niet naar de letterlijke betekenis te kijken?
Vragen voor de spreker
- Beïnvloedt onze cultuur de manier waarop de Bijbel interpreteren? En in hoeverre is dit een probleem? (Hermeneutiek)
- Hoe moeten we omgaan met schijnbare tegenstrijdigheden in de Bijbel? En mogen we de letterlijke betekenis dan soms negeren?
- Hoever mogen we gaan met het vergeestelijken van de Bijbel? En gaat deze vergeestelijking dan boven de letterlijke betekenis?
- Hoe baseer je keuzes, die je in het dagelijks leven maakt, op de Bijbel? Bijvoorbeeld met betrekking tot kleding, muziek of tijdsbesteding.
Bijbelgedeelten
Deuteronomium 4: 2; Psalm 119; 2 Timotheüs 3: 16, 17; 2 Petrus 1; Openbaring 22: 18, 19; NGB 7
Leestips
- Het verstaan van de Schrift (Commissie Schriftgezag). (z.d.). Gergeminfo. https://www.gergeminfo.nl/publicaties/het-verstaan-van-de-schrift-commissie-schriftgezag?modal=media-viewer
- Van Leeuwen, G. (2024, 17 oktober). Serie: Schriftgezag en Schriftkritiek (1). Digibron.nl. https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/DeWachterSions_20241017_005_ART_S001_CID001
- Polyander, J. (1979). Schijnbaar tegenstrijdige schriftuurplaatsen verklaard.