Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
26-08-2022
14:30 - 22:00

Locatie
Kerk OGG (Schaapsweg 75)

Categorieën


Wat leuk dat je een kijkje neemt op deze pagina, hier kun je meer informatie vinden over de introductiedag van kring Ede! De introductiedag wordt gehouden op D.V. 26 augustus 2022. Of je nou studeert of gaat studeren, we willen je van harte uitnodigen om hierbij te zijn! Het is dé manier op kennis te maken met de formele en informele activiteiten van Solidamentum Ede. Zelfs als je niet van plan bent om lid te worden ben je welkom, je moet toch wel weten wat je mist?! Ook een vriend of vriendin meenemen mag natuurlijk altijd!

Het programma ziet er deze dag ongeveer als volgt uit:
14:30 Inloop
15:00 Start spellen
17:30 Maaltijd
18:30 Eindigen maaltijd
19:30 Lezing
22:00 Sluiting

De introductiedag zal gehouden worden in het kerkgebouw van de OGG in Ede, te vinden op Schaapsweg 75. ‘s Middags hebben we een informeel gedeelte waarin we elkaar kunnen leren kennen, ‘s avonds zal Chris Stoffer een lezing houden over de vrijheid van een christenmens. Hieronder kun je vast lezen waar het over gaat.

Je kunt jezelf aanmelden voor de introductiedag door dit formulier in te vullen, van harte welkom! Mocht je nog vragen hebben mag je gerust contact met ons opnemen!

 

Dan zult gij waarlijk vrij zijn – de vrijheid van een Christenmens

Vrijheid is een thema wat in het post-moderne en individualistische tijdperk een grote rol speelt. Zo heeft het Humanistisch Verbond (een organisatie die volgens zichzelf opkomt voor vrijdenkers) een spel ontwikkeld “Hoe vrij denk jij” waarin mensen worden uitgedaagd hun vooroordelen en stigma’s opzij te zetten en zo te leren om de vrijheid van anderen op welk vlak dan ook te accepteren. Vrijheid is voor heiden het bezitten van de onbeperkte mogelijkheid om zichzelf te ontplooien op een wijze die hem het beste lijkt.

Christenen daarentegen staan bij heidenen vaak juist bekend om hun onvrijheid. Onder andere in boeken als “Knielen op een bed violen” van Jan Siebelink en “Dorsvloer vol confetti” van Franka Treur waarin de onvrijheid van het opgroeien in een bevindelijk milieu wordt afgeschilderd zijn razend populair. Zo is “Knielen op een bed violen” bekroond met de AKO literatuurprijs en is Dorsvloer vol confetti bekroond met de Selexyz Debuutprijs en genomineerd voor de NS Publieksprijs. Beide boeken zijn ook verfilmd. Ook het Humanistisch verbond ziet gelovigen als een bedreiging voor de vrijheid: “Wij willen dat mensen die niet geloven, of hun geloof afzweren, veilig zijn en gehoord worden”.

Toch heeft Jakobus het in Jakobus 1:25 over de wet der vrijheid, en ook Paulus vermeldt in Galaten over de vrijheid die de gelovigen in Christus hebben. Deze vrijheid wordt door gelovigen echter verschillend opgevat, zo voelen sommige gelovigen de vrijheid om op zondag naar een voetbalwedstrijd te gaan, of naar een concert van rockzanger BONO waar notabene Christenunieleider Gert Jan Segers groot fan van is. Terwijl anderen zo ver mogelijk weg willen blijven van sport en popmuziek.

Waarom lijkt een Christen voor de buitenwereld zo onvrij maar wordt zij toch als vrij beschouwd door Paulus en Jakobus? En waar liggen de grenzen van de Christelijke vrijheid? Dat zijn vragen die we in deze lezing hopen te behandelen.

 

Ir. C. Stoffer hoopt hier een lezing over te geven aan de hand van de volgende vragen die wij hem gesteld hebben:

  1. Wat is Christelijke vrijheid volgens de Bijbel? 
  2. Hoe heeft de Christelijke vrijheid zich ontwikkeld door de geschiedenis heen? 
  3. Waar liggen de grenzen van de Christelijke vrijheid? 
  4. Hoe kan het dat buitenwereld Christenen als onvrij ziet terwijl de Bijbel stelt dat Christenen juist vrij zijn? 
  5. Hoe kunnen wij ervoor waken dat wij niet over de grenzen van de Christelijke vrijheid heen gaan?