Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
25-08-2022
13:45 - 22:00

Locatie
Eliezer- en Obadjaschool

Categorieën


DV. 25 augustus hopen we na een vakantieperiode weer bijeen te komen. Dit is de eerste bijeenkomst van het komende kringjaar. Op deze introductiedag willen we, naast bijkletsen, belangstellenden laten zien hoe het er in onze kring aan toe gaat.

Het programma gaat er ongeveer als volgt uitzien:
13.45  Inloop
14.15  Kennismakingspel
15.00  Groot spel
18.00  Maaltijd
19.30  Avondprogramma met lezing
20.30  Pauze
21.45  Afsluiting

Het onderwerp van de lezing is: Thomas a Kempis en de moderne devotie

Thomas a Kempis is voor velen slechts een bekende naam, maar hoe zag zijn leven er nu uit en wat kunnen wij nu nog leren van zijn nagelaten werk?

Geboren in ca. 1380 werd hij op zijn dertiende naar de Latijnse school in Deventer gestuurd. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met de Moderne Devotie, in deze leer van Geert Grote werd hij namelijk opgeleid. Deze geestelijke beweging uit de Late Middeleeuwen legde vooral waarde in een diep geestelijk leven. Ontstaan hiervoor was onvrede over allerlei wanpraktijken in de Roomse Kerk. Centraal in de Moderne Devotie stond een persoonlijke levensheiliging en praktische navolging van Christus.

Zijn leven bestond uit het opdragen van het misoffer in kapellen aan hem toegewezen, het houden van biechthoren, het doen van zogenaamde devotie-oefeningen en het schrijven en kopiëren van boeken. Al met al kunnen we stellen dat hij een rustig en teruggetrokken leven leidde, niet voor niets is de uitspraak ‘Met een boekje in een hoekje’ waarschijnlijk van hem afkomstig.

Bekend is hij vooral geworden van zijn zeer invloedrijke boek ‘De imitatione Christi’ oftewel: ‘De navolging van Christus’. Dit boek is volgens velen na de Bijbel en Koran zelfs het meest gelezen boek ter wereld. Het kan gezien worden als een uitwerking van het praktische spirituele programma van de Moderne Devotie. Ook al was het een katholiek werk, toch werd het zelfs onder Nadere Reformatoren nog verspreid, weliswaar in gecensureerde vorm zonder de vele ‘’paepsche stoutigheden’’.

Thomas a Kempis overleed in Zwolle, al waar zijn graf ook nog steeds te vinden is in de vorm van een monument.

 

Lijkt het je leuk om een keertje te kijken bij ons, kom gerust langs om de sfeer te proeven!

Aanmelden voor deze dag kan door het invullen van het aanmeldformulier in deze link.

Ook kun je op de website je mailadres achterlaten, dan ontvang je ook een uitnodigingsmail.