Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
26-03-2024
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Informatie

Taal, niet van iedereen het meest favoriete vak. Toch is taal de fundamentele bouwsteen van communicatie. Door taal te gebruiken, zijn mensen in staat ideeën, emoties, verhalen en informatie met elkaar te delen. Soms heeft men aan één woord genoeg, maar in de meeste gevallen zijn er meer woorden nodig om goed met elkaar te communiceren. Talen kunnen ook visueel en manueel worden uitgedrukt. Ook wordt taal bijvoorbeeld gebruikt om de identiteit uit te drukken, zoals bij het verwoorden van de geformaliseerde regels of de grondslag. Dankzij taal kunnen we elkaar begrijpen en ons verbinden.

We hebben gezien hoe blijvend en continu taal is. Maar dat niet alleen, taal is ook dynamisch, want niet alleen de spreektaal, maar ook de schrijftaal is steeds onderhevig aan verandering. Hoe is dat merkbaar in de Bijbelvertaling? Is dat ook terug te zien in het overkomen van de boodschap van Gods Woord?

Er zijn iets minder dan zevenduizend  talen op de wereld. Na de torenbouw van Babel is de spraak volledig verward. Nadien is er verschillende keren geprobeerd om een universele taal te maken zoals het Esperanto, maar dat liep op niets uit. Toch wordt het Engels wel in veel landen gebruikt en is dat een wereldtaal geworden, die in sommige landen zelfs verplicht is om te leren.

In deze lezing bezien we de ontwikkelingen die taal heeft ondergaan door de jaren heen, ook met betrekking tot de Bijbelvertaling. Daarnaast wordt de spraakverwarring na de torenbouw van Babel in Bijbels licht beschouwd.

 

Onderstaande vragen hopen we met de lector, dhr. A.C. Thomson, te behandelen:

  1. Hoe heeft de taal zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld?
    • Welke gebeurtenissen hebben invloed op taal?
    • Wat is de invloed van een Bijbelvertaling op de Bijbelse boodschap?
  2. Hoe moeten we de Babylonische spraakverwarring duiden?
    • Welke invloed heeft de spraakverwarring op de mensheid en het christendom?
    • Moeten wij streven naar het hebben van één taal, zowel letterlijk als geestelijk?

 

Voorbereidingsartikelen:

Van der Wind, A. N. (2008, 17 juli). Spraakverwarring. De Waarheidsvriend, https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/7/zoekwoord/spraakverwarring/id/tag:Waarheidsvriend,20080717:newsml_7eeda1fa4aac613ac9184d868cdf93f9

Roos, G. (2000, 10 juni). Spraakverwarring is nog springlevend. Reformatorisch Dagblad, https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/1/zoekwoord/spraakverwarring/id/tag:RD.nl,20000610:newsml_5824ef41453711330e91969201780b33

 

Opmerking: Op deze avond zijn belangstellenden van harte uitgenodigd. Het doel is om een kijkje te kunnen nemen op onze kring en om in het volgende jaar mogelijk aan te kunnen sluiten bij onze vereniging. Neem gerust vrienden, bekenden, broertjes, zusjes mee!

Via onderstaande link is het mogelijk om je aan te melden!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-sC5wRxTAHkEscv-na-ungKXaBQOgHG8HphImDyfx83ygNA/viewform?usp=sf_link