Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
09-04-2024
19:30 - 22:00

Locatie
Kerkzaal GGiN Stationsplein

Categorie├źn


Informatie

Wie een middeleeuwse kerk instapt wordt overspoeld met schilderijen en beelden die taferelen uit de Bijbel of de verhalen van heiligen verbeelden. Ook in oude kunst die in musea te zien is, komen christelijke onderwerpen vaak voor.

Speelt het christendom nog een rol in de beeldende kunst? In de kunstgeschiedenis was de kerk eeuwenlang een belangrijke opdrachtgever voor schilderijen, waar Bijbelse verhalen en heiligenlevens op werden uitgebeeld. In onze tijd is de rol van de kerk in de kunst nagenoeg verdwenen. Dat heeft veel te maken met de calvinistische houding ten opzichte van kunst. In protestantse  kerken zijn amper meer vormen van kunst te merken. Toch zijn er ook nu nog kunstenaars die zich laten inspireren door de christelijke traditie. Wat is een goede houding ten opzichte van kunst? In hoeverre is symboliek in de kerk acceptabel?

 

Onderstaande vragen hopen we met de lector, Rutger Florijn, te behandelen:

Hoe heeft kunst zich ontwikkeld in de christelijke traditie?

  • Hoe is kunst in de kerk ontstaan en welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?
  • Hoe zien we kunst terug in de protestantse kerken?

Wat is de waarde van kunst met betrekking tot het geloof in de huidige tijd?

  • Kan kunst bijdragen aan de godsdienst in het algemeen of meer specifiek aan de kerkdienst?
  • Mogen mensen hun talenten gebruiken om kunst meer te integreren in kerken?

 

Voorbereidingsartikel:

Romkes, C. (2011, 1 oktober). Kunst in de kerk? Ambtelijk contact, https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/9/zoekwoord/kunst+in+de+kerk/id/tag:AmbtelijkContact,20111001:newsml_a79ea260129db8fc6fa6f7d681ccbcf3