Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
28-05-2024
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Informatie

‘Van eeuwigheid tot eeuwigheid’ (Psalm 90:2) is een veelgebruikte uitdrukking in preken en boeken. Vaak hebben wij het als mensen over de eeuwigheid terwijl we eigenlijk geen idee van hebben wat het nu werkelijk inhoudt. Voor ons is het niet voor te stellen dat God er altijd al was, maar net zomin dat na dit leven een eeuwigheid begint. Desondanks wordt in de Bijbel wel vaak geschreven over de ‘eeuwige God’, of het ‘leven tot in eeuwigheid’. Deze begrippen kunnen ons troost geven, ondanks dat we de volledige diepte ervan niet doorgronden.

Naast deze begrippen zijn er ook teksten of gedeeltes in de Bijbel waar veel over gespeculeerd wordt, maar waar de werkelijke betekenis niet duidelijk is. Denk hierbij vooral aan het boek Openbaring van Johannes, maar ook begrippen zoals de toekomst na dit leven. Dit Bijbelboek bevat veel symbolische beelden en visioenen die moeilijk te interpreteren zijn. Hier is de grens tussen speculeren en werkelijkheid vaak niet te onderscheiden. Als mensen zijn we vaak nieuwsgierig naar de werkelijke betekenis van zaken die voor ons verborgen zijn. Er wordt wel gezegd dat mensen willen ‘indringen in de raad van God’. Maar sommige dingen zijn niet voor niets verborgen. In hoeverre mogen wij dan een uitleg geven of onderzoek doen naar dit soort zaken?

 

Onderstaande vragen hopen we met de lector, ds. A. Verschuure, te behandelen:

Wat is het nut van zaken of teksten uit de Bijbel die voor mensen eigenlijk onbegrijpelijk zijn?

  • Mogen wij een uitleg geven aan dit soort teksten?
  • Welke interpretatiemethoden mogen we gebruiken om toch handen en voeten aan deze teksten te geven?

Hoe kunnen we de grens bepalen tussen speculatie en werkelijkheid bij het interpreteren van symbolische teksten in de Bijbel, zoals het boek Openbaring of thema’s zoals de oordeelsdag?

  • Wat zijn de criteria die we kunnen gebruiken om onderscheid te maken tussen werkelijkheid en speculatie?
  • Hoe bewaren we het evenwicht tussen nieuwsgierigheid en onderzoek?

 

Voorbereidingsartikelen:

Labee, B. (2022, 8 december). Eeuwigheid der eeuwigheden. De Saambinder, https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/1/zoekwoord/eeuwigheid/id/DeSaambinder_20221208_020_ART_S001_CID001

De Heer, J. M. D. (1999, 19 oktober). De Openbaring als troostboek. Reformatorisch Dagblad, https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/6/zoekwoord/openbaring/id/tag:RD.nl,19991019:newsml_5f55de34f9c048399c8fb117234f217e

Opmerking: De lector was eerst ds. S.W. Janse, maar hij is door omstandigheden verhinderd. Ds. A. Verschuure is bereid gevonden om een lezing te komen houden.