Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
05-10-2022
19:30 - 22:00

Locatie
Kerkzaal GGiN Stationsplein

Categorieën


Lezing met maaltijd

De stad bewaken | De afweging tussen veiligheid en privacy

De grootste bedrijven zijn tegenwoordig niet meer te vinden in de agrarische sector of in de energie-industrie, maar in Silicon Valley, de regio in de Verenigde Staten waar veel technologische bedrijven gevestigd zijn. Deze ontwikkeling laat zien dat in de huidige wereld het bezit van informatie de sleutel is naar geld, invloed en macht.  

Er zijn verschillende actoren die betrokken zijn bij Big Data. Als eerste zijn er de gebruikers die vaak in ruil voor hun gegevens gebruik maken van de diensten die hun aangeboden worden. Ook zijn er de GAFAM, een verzamelnaam voor de vijf grote techbedrijven. Zij hebben hun verdienmodel gebaseerd op het delen van informatie van hun gebruikers. Hierdoor komt het dat bijvoorbeeld Google inmiddels meer van ons lijkt te weten dan de personen die het dichtst bij ons staan. Ook zijn er de overheden die wet- en regelgeving maken op het terrein van (persoons)gegevens. Overheden hebben zelf ook beschikking over veel informatie van burgers. De vierde actor betreft onderzoeksjournalisten en academici, die bijvoorbeeld onderzoeken uitvoeren met behulp van data. En tenslotte zijn er criminelen die misbruik kunnen maken van bijvoorbeeld datalekken. Voornoemde actoren laten de veelzijdigheid en complexiteit zien van het onderwerp Big Data. Deze lezing gaat over de toepassingen van Big Data, over een verstandig gebruik maken van diensten die online worden aangeboden en over een Bijbelse visie op privacy.  

Sprekersvragen

  1. Welke rol speelt Big Data in de huidige samenleving?
    • Wat zijn de toepassingen van Big Data? 
    • Hoe zijn de toepassingen van Big Data relevant voor de samenleving?
  2. Hoe moeten wij omgaan met onze persoonsgegevens?
    • Hoe kan een goede balans gevonden worden tussen privacy, gebruiksgemak en veiligheid?
    • Hoe spreekt de Bijbel over privacy? 

Maaltijd

Voor de lezing hoopt er een heerlijke maaltijd plaats te vinden. De KookCie, de koks van de vereniging, hoopt een maaltijd te bereiden die je niet snel vergeten. De inloop is vanaf 17:45 en de maaltijd hoopt te beginnen om 18:15. Je kunt je hier aanmelden!