Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
13-10-2023
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


(On)zichtbare lichten aan de hemel | De grootheid van het heelal

Op D.V. 13 maart staat er weer een kringavond gepland. Deze keer hoopt ons lid Corstian van Rijswijk een lezing te geven over de wonderen van het heelal en wat de Bijbel ons hierover vertelt. De avond wordt gehouden in het pand van Loohorst Landscaping B.V. in Ederveen en begint om 19.30. Van harte welkom! Hieronder een introductie op het onderwerp.

Het heelal. De definitie van het heelal luidt volgens Van Dale: “de (oneindige) ruimte waarin de aarde, de andere planeten en de sterren zich bevinden; = universum”. Het is zichtbaar, ongrijpbaar en intens ver van ons vandaan. Wij lijken er weinig van te merken. Toch is het al heel lang bekend dat het heelal aanwezig is. Op de eerste bladzijde van de Bijbel wordt er al over gesproken hoe de Heere de hemel met de zon, maan en de sterren schiep.

Verderop in de Bijbel wordt de Heere Jezus vaak vergeleken met de Blinkende Morgenster. Maar wat geeft de Bijbel nog meer voor informatie op natuurkundig en geestelijk terrein? En hoe moeten we het zien dat Jozua beval dat zon en maan moesten stil blijven staan, terwijl we nu weten dat de aarde draait om de zon? Is de Bijbel wel zo betrouwbaar wat natuurkundige informatie betreft?

Vaak wordt er gezegd dat God alles met een reden geschapen heeft. Wat is de reden van de positie van de huidige stand van de aarde? En waarom zijn er planeten geschapen?

Kunnen wij verder invloed uitoefenen op het heelal? En mag dat? God heeft ons toch op aarde geschapen? Hoever mogen wij daarin gaan?

Sprekersvragen

  1. Wat zegt de Bijbel over het heelal, de sterren en de planeten?
  2. Hoe moeten we natuurkundig onjuiste informatie uit de Bijbel zien, zoals Jozua beval dat de zon en maan stil moesten gaan staan?
  3. Met welke redenen is de aarde gepositioneerd op de huidige standplaats?
  4. Hoe kunnen wij als rentmeester met het heelal omgaan? Of hebben wij er totaal geen invloed op?

Voorbereiding

De volgende bronnen zijn geschikt om je goed voor te bereiden op de lezing:

  • Verdouw, N. (2020). Meer dan licht. De Wachter Sions.
  • Verdouw, N. (2017). Waarom planeten? De Wachter Sions.
  • Neele, C. (2005). Als ik Uw hemel aanzie. Den Hertog, Houten.
  • Psalm 19; Genesis 1; Psalm 8