Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
07-02-2023
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Tempel van de Heilige Geest | Lichaam, geest en titanium

Onderwerp

De kunstheup voor het verhelpen van pijn en een pacemaker voor het verhelpen van een hartstoornis, allebei voorbeelden van het gebruik van technologie in ons lichaam. Hoe meer de techniek ontwikkelt, hoe meer er ook mogelijk is om ons leven makkelijker te maken. Dat begint al klein; een bril is eigenlijk ook een technologie die we gebruiken om slecht zicht te verhelpen en een microscoop een apparaat om het menselijk zicht uit te breiden. Kleine, algemeen geaccepteerde vormen van techniek die ons lichaam helpen in het functioneren. Maar hoever mag je gaan? Met de vooruitgang in de technologie wordt er steeds meer mogelijk. Op lichamelijk vlak kunnen steeds meer lichaamsdelen kunnen worden (na)gemaakt in een laboratorium. Op geestelijk vlak wordt gedacht dat we met behulp van technologie de dood te slim af kunnen zijn.

De technologie breidt de vrijheid tot zelfbeschikking enorm uit, de mensheid heeft controle over ziektes, gebreken en misschien zelfs over leven en dood. Of slaat deze vrijheid om in overheersing en wordt de mens hierdoor een slaaf van de technologie? Helpt de technologie de mensheid te ontwikkelen en beter te worden, of is het uiteindelijk toch een gevaar voor de mensheid? Mogen wij organen namaken als we dat kunnen? Waar ligt de grens met betrekking tot het toepassen van nieuwe technieken in het menselijk lichaam? 

Sprekersvragen

  1. Welke mogelijkheden zijn er in het gebruiken van technologie om ons lichaam te verbeteren?
    • Waar komen we voorbeelden in de Bijbel tegen van het gebruik van technologie in het lichaam?
    • In hoeverre wordt er nu al gebruik gemaakt van technologie in het lichaam?
  2. Hoever mogen we gaan met het verbeteren van ons lichaam door middel van technologie?
    • Welke technieken mogen we gebruiken om aandoeningen en ziektes te verhelpen? (Denk hierbij aan lichaamsdelen en organen laten groeien uit stamcellen, gentherapie, hersenimplantaten, etc.) 
    • Mogen we als gezond persoon dingen aan ons lichaam ‘verbeteren’ met technologie?