Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
06-12-2022
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Naar Erets Jisraeel | De omgekeerde Diaspora

Onderwerp

Van het land Israël horen we voor het eerst in de Bijbel in Genesis 12, waar de HEERE Abraham roept om naar een land te gaan, dwat Hij hem zelf wijzen zal. Later wordt de kleinzoon van Abraham, Jakob, Israël genoemd. In de eerste boeken van de Bijbel worden Jakobs zonen ‘kinderen Israëls’ genoemd. 

Eeuwen later, in de tijd van de koningen Saul, David en Salomo werd er gesproken van het koninkrijk Israël. Het koninkrijk heeft niet lang stand gehouden. Na de dood van Salomo viel het land uiteen in twee landen: Juda en Israël.  

Het blijft niet goed gaan met de twee rijken. Israël wordt door de Assyriërs weggevoerd. De tien stammen zullen nooit meer geheel terugkeren naar hun land. Het tweestammenrijk viel in handen van de Babyloniërs. Ook zij werden weggevoerd, maar mochten later weer terugkomen.  

Toen de Romeinen in 70 na Christus Jeruzalem en de tempel verwoestten bleef er bijna niets meer van Israël over. Afgelopen 2000 jaar zijn er altijd nog Joden in Israël blijven wonen, maar sinds de Joodse staat in 1948 opgericht werd, keren steeds meer Joden terug naar Israël. Deze beweging werd in de 20e eeuw het zionisme genoemd. 

Tijdens deze lezing staan we stil bij historische factoren die de oorzaak zijn van het zionisme en het verloop van de omgekeerde Diaspora. Ook wordt ingegaan op de positie van Israël in het Midden-Oosten. Daarnaast hopen we te letten op Gods hand in de omgekeerde Diaspora. Onder andere de oorlog in Oekraïne bracht veel Joden terug naar Israël. We staan stil bij de vraag hoe we Gods plan met Zijn volk zien.   

 

Sprekersvragen

 1. 75 jaar Israël, wat is het verloop van de omgekeerde diaspora?
  • Wat zijn belangrijke historische factoren die de oorzaak zijn van het zionisme?
  • Hoe verloopt de omgekeerde diaspora?
  • Wat is momenteel de positie van Israël in het Midden-Oosten?
 2. Wat is het doel van de omgekeerde diaspora vanuit breder perspectief?
  • Worden er Bijbelse beloften vervuld?
  • Hoe is de hand van God te zien in de omgekeerde Diaspora?