Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
12-01-2023
19:30 - 22:00

Locatie
Paasbergschool

Categorieën


Genderdysforie | Wanneer je je niet meer thuis voelt in je geslacht

Op deze kringavond, die op D.V. 12 januari gehouden zal worden, zal Dhr. L. van der Tang samen met ons stilstaan bij genderdysforie. Een actueel thema, waar in de huidige maatschappij veel om te doen is. Hieronder volgt een introductie op dit onderwerp. Iedereen van harte welkom op deze avond!

Over genderdysforie, een gevoel van onbehagen over je aangeboren geslacht, wordt veel geschreven. Digibron retourneert 90 RD artikelen in 2021 waarin het woord ‘gender’ wordt genoemd. Dat is beduidend meer dan 2020 (36 hits) en 2019 (49 hits). Ook op NOS.nl krijgt genderdysforie regelmatig de aandacht.

In onze omgeving is ook te zien dat de maatschappij genderneutraliseert, en elke genderidentiteit zich thuis wil laten voelen in de samenleving. Zo worden treinreizigers niet meer aangesproken met “dames en heren”, maar met “beste reizigers”. Ook op universiteiten en hogescholen verschijnen steeds meer genderneutrale toiletten en vanaf 2022 wordt de Dikke van Dale genderneutraal.   

Deze ontwikkelingen kunnen echter ook veel vragen op roepen zoals: Wordt Genderdysforie misschien niet te snel aangepraat? Moet ik een ander aanspreken met een zogenoemd “geprefereerd voornaamwoord” omdat diegene zich niet meer thuisvoelt bij zijn of haar eigen geslacht? Is het hebben van zulke gedachten eigenlijk zonde of is dit een ziekte? 

 In deze lezing willen we daarom inzoomen op wat er omgaat in het hoofd van mensen die lijden aan genderdysforie, en hoe het voor hen is om te leven in een geslacht waarin je je niet thuisvoelt. Verder willen we dieper ingaan op de snelle opkomst en groei van de “Gender-beweging” en meer te weten komen over de oorzaken achter de sterk groeiende aandacht voor mensen die lijden aan Genderdysforie. Daarnaast gaan we ook op zoek in de Bijbel om vanuit daaruit een christelijke visie te vormen op Genderdysforie. Tot slot hopen we ook de praktische kant te belichten en te kijken naar wat wij kunnen doen voor andere jongeren in onze omgeving die lijden aan genderdysforie. 

Sprekersvragen

Dhr. Van Der Tang hoopt hier een inleiding over te houden, aan de hand van de volgende vragen die wij hem gesteld hebben:

  1. Wat zijn de symptomen en oorzaken van genderdysforie? 
  2. Welke soorten genderidentiteiten bestaan er? 
  3. Wat is de reden dat het denken vanuit genderidentiteiten zo’n grote vlucht heeft genomen in de laatste jaren? 
  4. Wat is de Bijbelse visie op het leven vanuit je genderidentiteit en hoe kunnen wij omgaan met mensen in onze omgeving die lijden aan genderdysforie? 
Voorbereiding

We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen: