Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
13-02-2025
19:30 - 22:00

Locatie
LooHorst Landscaping B.V.

Categorieën


Terug naar de bronnen  | De eerste christengemeenten 

Op deze kringavond, gepland op D.V. 13 februari 2025, hoopt Dhr. G. Slootweg een lezing geven over de eerste christengemeenten. De avond zal gehouden worden in het pand van Loohorst Landscaping in Ede en begint om 19.30. Hieronder wordt een introductie op het onderwerp gegeven.

‘Zij waren volhardende in de leer der apostelen, en in de gemeenschap, en in de breking des broods, en in de gebeden.’ (Handelingen 2:42). ‘En allen die geloofden, waren bijeen, en hadden alle dingen gemeen. En zij verkochten hun goederen en have, en verdeelden dezelve aan allen, naar dat elk van node had. En dagelijks eendrachtelijk in den tempel volhardende, en van huis tot huis brood brekende, aten zij tezamen met verheuging en eenvoudigheid des harten. En prezen God en hadden genade bij het ganse volk.’ (Handelingen 2:44-47b). Vlak na Pinksteren ontstonden de eerste christengemeenten. Zij gedroegen zich meteen al zoals dat echte christenen behoort. Zij volhardden in de leer van de waarheid. Ze gebruikten het door de Heere Jezus ingestelde Heilig Avondmaal. Ze eerden dus God, maar zij hadden ook hun naaste lief als zichzelf, wat heel praktisch tot uiting kwam in het feit dat ze hun goederen werkelijk verkochten om voor elkaar te zorgen. Zijn wij als christenen in deze tijd dan niet heel erg materialistisch geworden? En waar is bij ons het ‘dagelijks in den tempel volhardende’ en het prijzen van God? Kortom: wat kunnen wij leren van de eerste christengemeenten? Maar: moeten we wat we in de Bijbel lezen van de eerste christengemeenten, letterlijk kopiëren of is dat onmogelijk geworden in de tijd waarin wij leven? Ofwel: zijn de uitingen van het christen-zijn van de eerste christengemeenten vooral cultureel bepaald, of is hun manier van leven eigenlijk een universele plicht voor elke christen? 

De eerste christenen kregen al gauw te maken met vervolging. Dit gold ook wel in het bijzonder voor de apostelen. Johannes heeft als banneling het laatste Bijbelboek geschreven. Paulus schreef sommige van zijn brieven in gevangenschap. Denk aan wat de christenen hebben moeten lijden onder de wrede keizers Nero en Domitianus (die Johannes verbannen heeft naar het eiland Patmos). En ook nu worden overal ter wereld nog christenen vervolgd. Hoe moet je je gedragen in een tijd van vervolging? Opstaan tegen een goddeloze overheid? Of juist op de achtergrond mensen proberen te winnen voor de zaak van God? De andere wang toekeren en stil zijn, in navolging van de Heere Jezus, Die als een Lam naar de slachtbank werd geleid? Of juist de overheid wijzen op hun fouten en goddeloze daden, wat de Heere Jezus ook deed? Hoe deden de eerste christenen dat? 

En tot slot: Hoe herkennen wij in een land als Nederland het werk van de duivel, die in ons land subtieler te werk lijkt te gaan, maar nog steeds dezelfde mensenmoorder en briesende leeuw is?  

Sprekersvragen

Tijdens de lezing hoopt dhr. Slootweg in te gaan op de volgende vragen:

  1. Hoe zag het dagelijks leven van de eerste christenen eruit? Was dit anders dan het leven van de mensen om hen heen, die geen christen waren? 
  2. Is het onze Bijbelse plicht om elkaar met onze goederen te helpen? Hoe gaven de eerste christengemeenten dat in de praktijk vorm?  
  3. Hoe ziet de ideale en Bijbelse christelijke gemeente eruit? 
  4. Moeten we wat we in de Bijbel lezen van de eerste christengemeenten, letterlijk kopiëren of is dat onmogelijk geworden in de tijd waarin wij leven? 
  5. Wat is de plicht van een christen in een tijd van vervolging? Opstaan voor God en Zijn zaak, of juist stil alle vervolging accepteren? Hoe deden de eerste christenen dat? 
  6. Hoe herkennen wij in een land als Nederland het werk van de duivel, die hier subtieler te werk lijkt te gaan dan bij de eerste christengemeenten? 
Voorbereiding

We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen: