Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
04-03-2025
19:30 - 22:00

Locatie
Bovenzaal GGiN Gerbrandyweg

Categorieën


Psalm 119:129Uw getuigenissen zijn wonderbaar; daarom bewaart ze mijn ziel.

Drs. J. van Gurp – Zingend van uw getuigenissen – Het vaststellen van de canon

In 2 Timótheüs 3:16 staat: “Al de Schrift is van God ingegeven, en is nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering, tot onderwijzing die in de rechtvaardigheid is”. Het is dan de vraag welke boeken onder de noemer “Al de Schrift” vallen. Wij geloven dat dit wordt gezegd van de 66 canonieke boeken zoals die in de Statenvertaling staan. Toch is er in de geschiedenis wel enige discussie geweest over welke boeken canoniek zijn.

Het vaststellen van de canon van het Oude Testament werd door de Joodse rabbijnen en schriftgeleerden uitgevoerd en later door de vroege Christenen. Rond 250 na Christus was er al wel een overeenstemming over de canon van het Oude Testament, al was er nog wel discussie over de apocriefe boeken.

De boeken van het Nieuwe Testament zijn in de eerste eeuwen van de Christelijke kerk verzameld en erkend. Zo zijn er bijvoorbeeld ook schriftverwijzingen van het ene boek van het Nieuwe Testament naar een andere boek van het Nieuwe Testament. Over sommige boeken is veel getwist of deze ze bij de canon hoorden of niet, zoals Hebreeën, Jakobus, 2 Petrus, 2 Johannes en 3 Johannes.

Na verschillende vergaderingen is uiteindelijk in de 4e eeuw na Christus de canon vastgesteld. Welke middelen zijn echter gebruikt om een boek wel of niet als canoniek te erkennen? In deze lezing willen we verder ingaan op deze principes. Ook onderzoeken we hoe we om moeten gaan met verwijzingen in de Bijbel naar boeken die niet in de Bijbel voorkomen.

Sprekersvragen:

  1. Hoe is de selectie van de canon gegaan?
  • Wat is de ontstaansgeschiedenis van de huidige canon?
  • Zijn er criteria gebruikt om de canonisatie van een boek te hanteren?
  1. Hoe moeten we omgaan met kritiek op de selectie van Bijbelboeken in de canon?
  • Hoe zouden we kritiek van moderne schrijvers zoals Dan Brown op de selectie van de canon kunnen weerleggen?
  • Hoe moeten we omgaan met teksten in de Bijbel waarin verwezen wordt naar boeken die we nu niet meer hebben, zoals evangeliën en geschiedenissen?

Voorbereidingsartikel:

Stavleu, D. C. (2002, 1 oktober). De apocriefe boeken. Driestar Bundels.

https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/1/zoekwoord/%28canon%29AND%28apocrief%29+AND+%28geschiedenis/id/tag:DriestarBundels,20021001:newsml_7dc882ebb3568d39c65ce0073889dee7