Datum/Tijd
04-04-2025
19:30 - 22:00
Locatie
LooHorst Landscaping B.V.
Categorieën
Oorlog, een onvermijdelijke bron van ellende? | Oorlog en vrede, nationalisme en naastenliefde
Op deze avond, D.V. 4 april, zullen we samen nadenken over het thema Oorlog en Vrede. Meneer M. Brouwer hoopt hier een inleiding over te houden, waarna we met elkaar verder doorpraten over het onderwerp. Hieronder kun je een uitwerking over dit onderwerp lezen om je voor te bereiden.
Oorlog. Er lijkt bijna niets het nieuws zo te beheersen als oorlog en alles wat daarmee te maken heeft. Ook lijkt niets zo bij het menszijn te horen als oorlog, ruzie en haat. Onze zondeval heeft helaas diepe sporen nagelaten in de maatschappij.
Ook in de Bijbel wordt er veel over oorlog gesproken. De moederbelofte, zo heerlijk als die is, spreekt zelfs al van strijd: ‘Datzelve zal u den kop vermorzelen, en gij zult Het de verzenen vermorzelen’ (Genesis 3:15). Zelfs vóór de zondeval was er al sprake van strijd, de duivel is immers een van God afgevallen engel.
Het volk Israël moest andere volken doden. Wat een oorlogen worden er niet beschreven in de Bijbel, wat veel mensen zijn er niet gedood (zie bijvoorbeeld Jozua 8 en 1 Samuël 15)!
Hoe moeten we ons tegenover elkaar gedragen? Jezus zegt: ‘Dengene die u aan de wang slaat, bied ook de andere; en dengene die u den mantel neemt, verhinder ook den rok niet te nemen’ (Lukas 6:29). Maar in een tijd van onderdrukking zijn we juist geneigd om onze goederen te beschermen, in plaats van ze zomaar af te staan. Jezus heeft Zelf niemand gedood en Hij vergaf een moordenaar zijn zonden. Hij verbood Petrus voor Hem te vechten en gaf Zich gewillig over om gekruisigd te worden.
Oorlogen zijn vreselijk. Mag je of moet je je eigen land verdedigen? Misschien bescherm je daarmee wel je eigen vrouw en kinderen, maar beroof je moeders en kinderen in een ander land van hun vaders en zonen. Is dat liefde? Zijn eigen landgenoten belangrijker dan mensen uit een ander land? Wat is een Bijbelse lijn daarin? Is nationalisme überhaupt goed? Moeten we niet juist over landsgrenzen heen kijken en alle mensen zien als door God geschapen, niet meer en niet minder waardevol dan wij?
Sprekersvragen
- Wat zegt de Bijbel over oorlog en vrede? En heeft Jezus daarin een verandering gebracht met Zijn komst op deze aarde?
- Hoe zijn christenen in de wereldgeschiedenis omgegaan met oorlog en vrede (denk aan de kerkvaders en de kruistochten)?
- Wanneer mag iemand gedood worden?
- Mag je je goederen beschermen? En waarom wel of niet?
- Hoe ver gaat liefde voor je eigen land?
Voorbereiding
- Jeremia 29:1-7, Mattheüs 5:38-48, Romeinen 12:17-21
- Gerssen, S. (1991, 8 februari). Oorlog en Vrede. Ecclesia.
- Huisman, D. C. (1979, 1 december). De oorlog in bijbels licht. Criterium.
- Visscher, D. W. (2015, 15 mei). Oorlog. Eilanden-Nieuws