Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
16-03-2023
19:30 - 22:00

Locatie
Paasbergschool

Categorieën


Maakt uw spraak u openbaar? | Christelijk spreken in een tijd van polarisatie

Wil je weten of een studentenvereniging wat voor je is? Op D.V. 16 maart is de open avond van kring Ede, een uitgelezen kans om een kijkje te komen nemen bij onze vereniging! Deze avond komt Dhr. De Bruijn een lezing houden over omgangsvormen en polarisatie, een introductie op dit thema kun je hieronder lezen. De lezing begint om 19.30 in de Paasbergschool in Ede, je bent van harte welkom!

Stevige debatten in de Tweede Kamer, protesten op het Malieveld en ruzies in de media. Mensen verschillen steeds meer in normen en waarden en aarzelen niet om hun mening te delen. Dit komt met name naar voren op sociale media, maar ook binnen de politiek klinken geluiden over verruwing van de omgangsvormen. Men staat voor vrijheid van meningsuiting. Maar wordt er nog wel echt naar elkaars mening geluisterd? Hoe kunnen we fatsoenlijk omgaan met mensen die fundamenteel anders denken dan wij? Waar ligt de balans tussen aansluiting zoeken en onze visie delen?  

Hoe staat het eigenlijk met de omgangsvormen in Nederland? Zijn ze daadwerkelijk verruwd en is dat een probleem? Hoe reageren wij daarop in reformatorische kring? Gebruiken ook wij harde woorden? Of zijn onze woorden ‘in aangenaamheid en met zout besprengd’ (Kolossensen 4:6)? 

Sprekersvragen
  1. Wat kunnen we leren van de omgangsvormen die in de Bijbel gebruikt worden. Hoe benadert Paulus de gemeenten bijvoorbeeld in zijn brieven? 
  2. Hoe zijn de omgangsvormen in de afgelopen jaren veranderd? 
  3. Welke rol speelt de journalistiek bij het ontstaan van scherpe discussies? 
  4. Op welke manier kunnen we goed in gesprek gaan met andersdenkenden? 
  5. Wat is een christelijke houding in een tijd van polarisatie? 
Voorbereiding

We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen: