Datum/Tijd
24-04-2025
19:30 - 22:00
Locatie
LooHorst Landscaping B.V.
Categorieën
Putten uit een bron van klatergoud?| Kapitalisme in Bijbels licht
Wil je weten of een studentenvereniging wat voor je is? Op D.V. 24 april is de open avond van kring Ede, een uitgelezen kans om een kijkje te komen nemen bij onze vereniging! Deze avond hoopt prof. dr. J. Polder een lezing te houden over een Bijbelse visie op kapitalisme. De lezing begint om 19.30 in het pand van Loohorst Landscaping in Ederveen. Het programma van de avond ziet er ongeveer als volgt uit:
19:30u inloop
19:45u lezing
20:30u pauze
21:00u plenaire bespreking
21:40u spel
22:00u einde
Je bent van harte welkom! Een introductie op het thema van de avond kun je hieronder lezen:
Putten we uit de bron van geld of putten we uit de Bron? Bij het kapitalisme staat het eerste centraal. Als we daarentegen putten uit de Bron lezen we in 1 Timotheüs 6:9 ‘Doch die rijk willen worden, vallen in verzoeking en in den strik, en in dwaze en schadelijke begeerlijkheden, welke de mensen doen verzinken in verderf en ondergang.’ Toch is de Bijbel niet tegen bezit of werken, want de luiaard wordt opgeroepen tot de arbeid. Hier staan veel voorbeelden van in de Spreuken. Salomo zegt in Spreuken 20:26 en 27 het volgende: ‘Wees niet onder degenen die in de hand klappen, onder degenen die voor de schulden borg zijn. Zo gij niet hadt om de betalen, waarom zou men uw bed van onder u wegnemen?’ Dit werpt de vraag op hoe we tegenover lenen en bijvoorbeeld het nemen van een hypotheek moeten staan, wat in het kapitalistische stelsel een belangrijke plaats inneemt.
De relatie tussen de calvinistische arbeidsethos en het kapitalisme wordt ook nogal eens genoemd. Deze these komt van de Duitse cultuursocioloog Max Weber. Deze these is ook niet onomstreden, maar er blijkt wel een verband te zijn. Een andere ontwikkeling is dat men tegenwoordig steeds minder gaat werken, niet meer zes dagen per week, maar vier of vijf dagen in de week. In het vierde gebod staat daarentegen dat we zes dagen moeten arbeiden en al ons werk moeten doen. Moeten we dan zes dagen werken of horen daar ook andere werkzaamheden bij?
Sprekersvragen
- Wat is een Bijbelse visie op het kapitalisme als economisch model?
- Hoe moeten we het verdienen van geld en het handeldrijven zien volgens de Bijbel?
- Is lenen of een hypotheek verstrekken Bijbels verantwoord en wat zegt Salomo hierover in Spreuken 22:26, 27?
- Hoe verhouden het kapitalisme en het calvinistische arbeidsethos zich tot elkaar?
- Is de calvinistische arbeidsethos geografisch bepaald?
- Hoe moeten we de in het vierde gebod genoemde plicht om zes dagen te werken op vatten? Moeten we zes dagen betaald werk doen of zijn er ook andere taken te verrichten?
Voorbereiding
We raden je aan om ter voorbereiding op de lezing de volgende bronnen door te nemen:
- Clements, ds. G. (2019, 2 februari). De westerse staatsschuld. De Saambinder, 4
- Polder, J. (2008). Calvijn en de economie. Driestar bundels.
- Wallet, M. (2015, 16 juli). Hoe religieuzer, hoe welvarender. Reformatorisch Dagblad.
- Johannes 6:22-59, Spreuken 30