Het nuttige met het aangename verenigen. Je wilt iets leuks gaan doen, maar eigenlijk moet er nog iets af. Eerst moet die vervelende opdracht voor school nog ingeleverd worden, je ouders hebben je net gevraagd of je nog even wat wil wegbrengen, etc. Het mooiste is natuurlijk als je die verplichte (en niet zo leuke) activiteit combineert met iets leuks. Zo kan iets wegbrengen best leuk worden als je gelijk even gaat koffiedrinken bij iemand. Of een schoolopdracht afmaken in gezelschap van vrienden, kan ook heel leuk zijn. Of dat laatste dan ook nog nuttig is, is de vraag, maar het idee is leuk.

Ook bij Solidamentum verenigen we het nuttige met het aangename. Hoewel ik weinig activiteiten weet die niet leuk zijn, komt er bij elke activiteit wel iets nuttigs en iets aangenaams langs. De activiteiten die bij uitstek binnen Solidamentum het aangename met het nuttige verenigen, zijn de commissies. Nuttig voor de vereniging en aangenaam voor de leden zelf. Bijna voor alle activiteiten is wel een commissie te vinden. Tijdens zo’n commissie leer je de andere leden beter kennen en niet te vergeten: jezelf. Zo word je waarschijnlijk met taken opgezadeld die je aan het begin onnodig vindt, moeilijk uit te voeren en nog nooit gedaan hebt. Na een poosje denk je daar totaal anders over en sta je vol enthousiasme tegen andere leden te vertellen waarom het best wel nuttig en leuk is. Het leukste aan deze commissies is wel dat het vaak in de eerste plaats aangenaam is en daarna pas nuttig. De welzijnsronde wordt vaak goed gebruikt en er is altijd wel iemand met een mooi verhaal.

Naast de commissies zijn er nog veel meer activiteiten waarvoor je actief kunt zijn. Studiekringen, kringavonden, congressen en informele activiteiten. Bij al deze zaken staan vriendschap en bezinning centraal, de twee pijlers van Solidamentum. Of: het aangename van de vriendschap en het nuttige van de bezinning. Tijdens kringavonden passeren diverse onderwerpen en sprekers. Duurzaamheid, engelen, Comrie, de Dordtse kerkorde en de gezondheidseconomie, zomaar een selectie van een aantal lezingen. Als (toekomstige) student zal je ook rondom deze onderwerpen een standpunt moeten innemen. Het is daarom nuttig en misschien zelfs wel verplicht om jezelf te verdiepen in zulke onderwerpen.

Maar eerlijk is eerlijk… ook ik ben niet alleen gekomen voor de nuttige kanten van Solidamentum. De informele activiteiten, vriendschappen en weekenden zijn net zo belangrijk voor mij. Eigenlijk zie je dan iets bijzonders ontstaan. Doordat je vriendschappelijk met mensen omgaat en elkaar ook informeel leert kennen, wordt praten over nuttige zaken veel makkelijker. Je deelt tenslotte eerder je zorgen, vragen, gedachten of moeilijkheden met vrienden dan met iemand die je niet zo goed kent. En ik kan je één ding verzekeren: bij Solidamentum vrienden leren kennen is niet zo moeilijk.

Ik weet zeker dat als je je aanmeldt bij Solidamentum je een aangename tijd tegemoet gaat op onze vereniging. Ook ga je veel nuttige dingen leren over verschillende onderwerpen. Maar bovenal hoop ik dat jij, en ik, eens mogen erkennen dat de tijd bij Solidamentum aangenaam en nuttig was voor de tijd, maar ook voor de eeuwigheid.

Jaap – lid kring Gouda