Soms moet je van die beslissingen nemen, waarbij je geen idee hebt hoe ze uit gaan pakken. Je studiekeuze is daar een voorbeeld van. Je kunt een test invullen waar ‘piloot’ uitkomt, een gortdroge folder doorbladeren, een gelikte website doorscrollen, vooruitgeschoven studenten spreken op een open dag, maar uiteindelijk moet je het vooral meemaken. Waarschijnlijk is het anders dan je had verwacht… maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn.

De keuze voor een studentenvereniging is ook zoiets. Leuk, zo’n voorlichtingspraatje op je middelbare school. Interessant natuurlijk, zo’n website. Maar toch, uiteindelijk zul je vooral de sfeer moeten gaan proeven en ervaren hoe de vereniging is. De eerste keer is alles nieuw, veel nieuwe gezichten, waarschijnlijk wat gesprekken over je studie, een interessante lezing beluisteren en eigenlijk vooral toch ook maar eens kijken hoe studentikoos zo’n vereniging nou eigenlijk is.

Natuurlijk zit daar voorin een bestuur in uniforme kleding en gaat een avond er enigszins formeel aan toe, maar naast de bezinnende lezingen en diepgaande discussies biedt Solidamentum nog veel meer. Het verenigingsleven geeft ook al bijna 25 jaar veel gezelligheid en informele contacten. In een fase waarin je meestal toch ook contacten verliest, kom je in een gezelschap van leeftijdsgenoten waar gelukkig niet alles ter discussie staat. Veel van de contacten die je hierbij opdoet, zetten zich ook buiten Soli voort. Het leidt vaak tot mooie vriendschappen die de studententijd overleven.

Mijn eerste Soli-activiteit is alweer enige jaren geleden; meegesleept door een oud-klasgenoot en vervolgens nooit meer vertrokken. In het begin was ik vooral consument, ik had werkelijk geen idee hoe alles er achter de schermen aan toe ging bij het organiseren van alle activiteiten. Op een gegeven moment constateerde ik dat het vooral heel leuk is om daar zelf aan bij te dragen. Dan leer je pas echt mensen kennen. Natuurlijk niet meer dan je agenda kan verdragen – tenminste, dat is het idee.

Er is namelijk genoeg te doen en ik kijk met plezier en waardering terug op de meest uiteenlopende dingen. Gezamenlijk het nieuwe jaarthema invullen voor volgend jaar. Het regelen van sprekers en sponsoring voor het congres. Een spel bedenken voor de introductiedag. Een strandwandeling of bowlen. Liederen instuderen voor de muziekavond. Stellingen bedenken voor de debatavond. Artikelen schrijven voor het verenigingsblad Fundamenteel. De catering verzorgen op een kringavond. Nieuwe leden werven op middelbare scholen. Met elkaar klussen in een bejaardentehuis of bingo spelen met gehandicapten tijdens de goededoelenavond… met elkaar maak je veel leuke en waardevolle dingen mee, georganiseerd voor en door leden.

Het feit dat ik gevraagd ben om iets te schrijven over ‘mijn tijd op Soli’, geeft aan dat ik geen lid meer ben. Ik hoop echter voorlopig nog wel regelmatig mijn gezicht te laten zien en her en der mijn steentje bij te dragen. Terugkijkend op mijn tijd op Soli, kan ik het lidmaatschap van Solidamentum alleen volmondig aanraden, met de tip om vooral ook zelf bij te dragen – het verbindt en verbreedt en deze vriendschap en bezinning gun ik elke student!

Bewaren

Adriaan Jansen - lid kring Gouda

Adriaan – oud-lid kring Gouda