Op Solidamentum hoor je zo nu en dan bijzondere vragen langskomen. Vragen als ‘met welke theesmaak identificeer jij jezelf?’ Dit keer de vraag: ‘Welk ingrediënt uit een heerlijk en divers tomatensoepje is volgens jou het beste?’

Sommigen zullen misschien direct voor de gehaktballetjes gaan. Bij mijn opa en oma thuis moet je dan trouwens wel op je hoede zijn. ‘Tel je je gehakballetjes in je soep? Lever ze dan maar in!’ Zo luidt de regel daar. Of dit ooit daadwerkelijk gebeurd is, is de vraag, een dreigement zal vaak voldoende zijn geweest. In ieder geval zijn er veel mensen die de gehaktballetjes geweldig vinden. Maar stel je nu voor dat je in een restaurant tomatensoep bestelt en je krijgt een kom tomatensoep geserveerd, heet water met gehaktballetjes. Eerlijk gezegd bedank ik daar vriendelijk voor (of iets minder vriendelijk).

In tomatensoep horen tomaten, maar enkel warme tomatensap lijkt me ook zeker geen succes. Verschillende soepgroentes dan? Nou nee, dat is groentesoep. Kruiden misschien? Maar met alleen kruiden heb je bouillon. Oftewel, ik geniet liever van een volledige tomatensoep dan deze vraag te beantwoorden.

Even onmogelijk is de vraag wat nu het leukst of het best is aan Solidamentum. Ook hierbij ligt het er niet aan dat er niets leuks te bedenken is, maar is het “probleem” dat de dingen samen het succes maken. Als eerste heb je de lezingen op een kringavond. Elk jaar wordt er weer door een bepaalde commissie het nodige (denk)werk verzet om een zo’n afwisselend mogelijk scala aan onderwerpen te bedenken inclusief bijpassende sprekers. Dat zorgt ervoor dat je elke kringavond weer gestimuleerd wordt om over nieuwe onderwerpen na te denken. Uiteraard wordt er daarna volop gediscussieerd over bijpassende stellingen.

Maar wat zouden die avonden zijn zonder de mensen? Mensen met wie je je visies, vragen en verhalen durft en kunt delen? Daarom, gelukkig zijn ze er. En je komt ze ook overal weer tegen. Uiteraard op de kringavonden, op informele avonden, op activiteiten die door leden georganiseerd worden, maar ook in de trein, in de stad, op een beurs, je kunt het haast zo gek niet verzinnen of je komt ze er tegen. En als je ze tegenkomt, voelt het alsof je familie tegenkomt.

En samen hebben we de momenten: leerzame momenten, hilarische momenten, serieuze momenten, inspannende en ontspannende momenten, stille momenten, maar ook momenten waarop je oren er bijna afvallen door het hoge volume wat geproduceerd wordt. Echter, wat voor moment ook, het is altijd gezellig. Kom jij ook een keer sfeer proeven op Solidamentum?

 

 

Nelleke – lid kring Ede