Wanneer de tijd van examens maken en je voor een vervolgstudie inschrijven is aangebroken, is het goed om eens verder te kijken dan je studiekeuze alleen. Want zeker als je naar het hbo of een universiteit gaat, is de kans groot dat je tussen seculiere studiegenoten terechtkomt en zo voor nieuwe vragen en uitdagingen komt te staan. Hierbij kan een studentenvereniging nuttig zijn, om zo samen met medestudenten op zoek te gaan naar antwoorden. Gertine Kaashoek uit Boskoop is vierdejaars pabostudent op de Driestar Hogeschool en vertelt graag over haar ervaringen als lid van onze studentenvereniging.

 

“In het eerste jaar van mijn studie had ik nog nooit van Solidamentum gehoord, tot ik een advertentie in de Daniël tegenkwam. Ik dacht altijd dat een studentenvereniging niets voor me zou zijn. Toch trok ik op een dag de stoute schoenen aan en bezocht ik een avond van Solidamentum. Ondanks dat ik eigenlijk niemand kende, voelde het binnenstappen op de vereniging als een warm welkom en werd ik direct opgenomen in de groep.” Al snel leerde Gertine een heleboel nieuwe mensen kennen. Ze ontmoette niet alleen studenten op haar kring in Gouda, maar ook van andere kringen door landelijke activiteiten. “Het is leuk dat je netwerk enorm wordt uitgebreid door christelijke studenten uit het hele land te leren kennen. Zo kom ik op conferenties van de Werkgroep Studenten ook weer Soliërs tegen.”

 

Praktisch toepasbaar

Op Solidamentum zijn de belangrijkste activiteiten de kringavonden, waar lezingen worden gehouden over uiteenlopende, maar altijd aansprekende onderwerpen. Een lezing die Gertine zich goed herinnert is die van ds. De Wit met als thema Geloof-waardige exegese. “Dat was een heel praktisch toepasbare lezing, omdat ik veel leerde over door welke bril de Bijbel gelezen dient te worden. In tijden van Schriftkritiek biedt dat houvast. Daarnaast kun je de opgedane kennis iedere keer bij het lezen of bestuderen van de Bijbel gebruiken.”

 

Brede blik

Volgens Gertine heeft Solidamentum haar op meerdere manieren gevormd. “Allereerst doordat je een bepaalde manier van denken ontwikkelt door de lezingen die je hoort en het in groepjes bespreken van allerlei onderwerpen. Juist die diversiteit aan onderwerpen en sprekers geven me een brede blik op de maatschappij. Ook op sociaal vlak word je gevormd, door in contact te komen met allerlei mensen en hun leefwerelden. Wat mij betreft zorgt de combinatie van hbo- en wo-studenten ook voor een mooi evenwicht. Waar de een theoretisch de diepte ingaat, legt de ander de nadruk op wat er in de praktijk mee gedaan kan worden. Op studiekringen en in discussies zijn beide perspectieven nodig.”

 

Muziek maken en organiseren

Over de vraag of je je ook persoonlijk kan ontplooien binnen een studentenvereniging hoeft Gertine niet lang na te denken. “Zeker! Het leuke is dat er veel verschillende activiteiten worden georganiseerd. Zo vind ik muziek maken heel leuk, dus breng ik dat ten gehore op de jaarlijkse muziekavonden. Ook organiseer ik graag, wat ik naar hartenlust kan doen binnen allerlei commissies. Om het schrijven van artikelen voor het verenigingsblad niet te vergeten. Inmiddels zit ik daar ook in de redactie. Je wordt echt gevraagd voor taken die bij je passen.”

 

De sfeer blijft

En in coronatijd, is een studentenvereniging dan nog steeds zo waardevol? Volgens Gertine wel. “Ik vind het mooi dat de meeste activiteiten online gewoon doorgaan. Wat je het afgelopen jaar zag is dat nieuwe leden dankzij een mooie mix van formele en informele online avonden alsnog helemaal in de vereniging komen. Natuurlijk kijk ik er wel enorm naar uit om iedereen weer offline te zien en te spreken, maar op afstand gaat de sfeer gelukkig zeker niet verloren.” Als je nog geen lid bent, kom dan vooral eens kijken!

 

Nieuwsgierig?

Alle activiteiten van Solidamentum zijn vrij toegankelijk, maar speciaal voor belangstellenden worden er open avonden georganiseerd. Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Ede: D.V. 04-06-2021

Gouda: D.V. 28-04-2021

Zwolle: D.V. 29-04-2021

 

Volg ons: